Heb jij ooit wel eens van de ‘’Blue Zones’’ gehoord? nee, ik ook niet tot ik mij ging verdiepen in Sardinië en hier vaker op vakantie ben geweest. Blue zones is door National Geographic en daarbij de schrijver Dan Buettner tot leven gebracht. Dit zijn vijf plekken in de wereld waar de meest gezonde mensen ter wereld leven, of tenminste, de mensen die het oudste worden. Dit heeft per plek met verschillende dingen te maken. De vijf Blue Zones liggen in Griekenland, Japan, Californië, Costa Rica en niet te vergeten: Sardinië! Om deze leefstijl te ervaren hoef je dus niet zo ver te reizen. Ben jij benieuwd naar waarom Sardinië een van de Blue Zones is? Lees dan snel verder!
Waar
De regio Ogliastra op Sardinië is een van deze ‘’Blue zones’’. Hoewel heel Sardinië wordt beschouwd als Blue zone, is het gebied waar de eeuwelingen wonen beperkt: De hoogste concentratie van deze gemeenschap bevindt zich in Ogliastra (Villagrande Strisaili, Arzana, Talana, Baunei, Urzulei en Triei), Barbagia (met name de dorpen Tiana, Ovodda, Ollolai, Gavoi, Fonni, Mamoiada, Orgosolo en Oliena) en Seulo in het zuiden van het eiland. Elke Blue Zone heeft een eigen reden waarom ze hier de meeste eeuwelingen hebben, maar ze hebben ook een aantal dingen met elkaar in gemeen. Lees snel verder naar wat de Italianen toch doen om zo gezond te blijven!
Dieet van pasta
Voeding is een van de meest belangrijke dingen als het gaat om gezondheid. Je hoort het vaak, de schijf van vijf of een keto dieet, we proberen het allemaal. De Sardijnen doen het daarin goed! Ze eten graag hun traditionele gerechten op een zeer gezonde manier. Zo gebruiken ze voornamelijk olijfolie en eten veel zelfgemaakte en zelfgekweekte producten. pecorino kaas, fruit, groenten dit wordt allemaal zelf geteeld en zelf mee gekookt. Vooral in de kleinere dorpen waar het leven in teken staat van de landbouw en schapenteelt is dit een gewoonte. De Sardijnen eten weinig vis en vlees en veel granen en gerst. Bij speciale gelegenheden eten ze alleen vlees en vis. Een voorbeeld van echt typisch Sardijns eten is de Carta da Musica ofwel een flinterdun en tevens oeroud herdersbrood, als je in Sardinië bent geweest heb je dit wel voorbij moeten zien komen!
Vino di Sardegna
Sardinië, en daarbij Italië staat bekend om haar wijn. In Sardinië is er een traditionele wijn, Cannonau genaamd. Deze wijnsoort komt echt uit Sardinië en is gemaakt met lokale druivensoorten. Het is een toegankelijke wijn, en degene wie deze al eens hebben geproefd kunnen dit bevestigen. De wijn is gemaakt van Cannonau-druiven. Deze druiven bezitten over 300% meer Polyphenolen, wat het gezonde onderdeel is van veel druiven en vruchten. Deze samenstelling is goed voor het welzijn van je lichaam, mits het in gematigde hoeveelheden wordt gedronken. Dit is dan ook precies wat meehelpt aan de gezondheid van de Sardijnen.
Bewegen en familie
Doordat de meeste Sardijnen in de landbouw en schapenteelt hun eigen eten verbouwen en onderhouden, is beweging vanzelfsprekend. Daarbij verplaatsen de sardijnen zich voornamelijk te voet, doordat er weinig gebruik wordt gemaakt van het openbaar vervoer. Je kent het beeld wel, de oudjes op straat wie samen een praatje maken of aan het jeu de boulen zijn. Als je naar de wat meer afgelegen plekjes gaat waar veel landbouw teelt is zie je zelfs de ouderen nog staan werken op de velden. Daarbij is familie ook van groot belang voor de Sardijnse en daarbij ook de Italiaanse cultuur. In Nederland gaat dit er heel anders aan toe, vaak worden ouderen gezien als een last en helaas zitten de bejaardentehuizen vaak vol. In Sardinië is dit niet het geval. Ze hebben veel respect voor de ouderen, en hun mening telt zwaar mee. Bijvoorbeeld als het aankomt op beslissingen maken. De ouderen zijn de mensen in de familie wie de meeste kennis hebben, en dit ook het beste kunnen overdragen aan de jongere leden van de familie. Dit is iets wat erg mee helpt aan de gezondheid van de mensen die leven op Sardinië, en de levensverwachting dus verlengt.
Wees niet té jaloers
Maar, wat ook voortkomt uit onderzoek is dat de Sardijnen een voordeel hebben qua genetische voordelen. Ongeveer 11.000 jaar geleden trokken jagers-verzamelaars van het iberisch schiereiland oostwaarts naar Sardinië. Deze jagers-verzamelaars hebben sterke genen welke ook zeker mee helpen in het ouder worden. Alles in combinatie maakt dat Sardinië deel is van de Blue Zones.
Ga jij je levensstijl aanpassen? Met de drukte van het leven van nu, zouden wij Nederlanders hier wel eens iets van kunnen leren. In Sardinië lijkt het leven zo slecht nog niet.